Magda Mendes & ensemble - 'Oliveiras', een ode aan het vergeten Portugese platteland

Kunstgetij (www.kunstgetij.nl) presenteert vier lenteconcerten in de Ruïnekerk, om bij te dragen aan de groeiende betekenis van de locatie als podium.
Zangeres Niki Jacobs en band, Violiste Maria Milstein en ensemble, Fado-zangeres Magda Mendes en orkest, en toppianist Ralph van Raat maken hun opwachting.

Het concert met violiste Maria Milstein op 7 april is in de plaats van het Duinstreek Kamermuziek Festival, dat even een jaartje overslaat en in 2020 de vijfde editie viert. Voor dit concert en voor het spectaculaire concert van pianist Ralph van Raat op 30 mei is er een kortingsmogelijkheid voor donateurs van de stichting Vrienden van de Ruïnekerk en voor abonnementhouders van de serie kamermuziek in de Ruïnekerk. De korting is 2,50 per concert en geldt voor twee personen (als 1 persoon maar vriend of abonnementhouder is).

_________________________________________________________________________________________


Haar concurrenten waren Waylon en Ruben Hein, maar toch ging de Gouden Notenkraker 2018 - een prijs voor en door muzikanten - naar de Portugees-Rotterdamse zangeres Magda Mendes. Op 18 mei 2019 speelt ze haar nieuw programma in de Ruïnekerk - Bergen.

De zelfgeschreven liedjes zijn gesitueerd op het platteland van centraal Portugal. Een streek die recentelijk vaak het nieuws haalde doordat het geteisterd werd door bosbranden. Een vergeten streek waarvan de geschiedenis in rook dreigt op te gaan.

Magda Mendes, geboren en getogen in Lissabon, woont sinds tien jaar in Rotterdam en heeft de afgelopen jaren de Rotterdammers kennis laten maken met de uit Lissabon afkomstige Fado. Zij tourde met haar programma ‘Silencio! de fado dwaalt door Rotterdam’ langs alle uithoeken van de havenstad en bereikte zo een groot publiek.

Met haar nieuwe album 'Oliveiras' slaat ze een nieuwe weg in, verlaat ze de stad. Samen met Ward Veenstra schreef ze liedjes die stem geven aan verhalen die aan het vuur ontsnapt zijn. Verhalen over hoe haar vader António Oliveira dezelfde wortels lijkt te hebben als de eeuwenoude olijfbomen uit zijn geboortestreek. Over hoe de bewoners en de bomen van deze streek zonder stem achterbleven en over hoe ook Magda´s wortels aan haar trekken sinds zij haar geboortegrond heeft verlaten.

Mendes´ vaste band wordt voor deze gelegenheid versterkt door een blazerskwintet. De combinatie van de Zuid-Europese wereldmuziek met de West-Europese kamermuziek zorgt ervoor dat het programma een filmisch karakter heeft gekregen.

Musici

Magda Mendes – zang

Ward Veenstra – gitaar

Udo Demandt – percussie

Remko de Landmeter – fluit

Bart de Kater – klarinet

Maripepa Contreras Gámez – hobo en cor anglais (althobo of Engelse hoorn)

Daniel Garrido Iglesias – fagot

Brandt Attema – bastrombone

Muziek door Magda Mendes & Ward Veenstra

Arrangementen door Ward Veenstra