Ragazze Quartet en bariton Martijn Cornet - Schubert's Winterreise

Martijn Cornet en het Ragazze Quartet brengen een indringende versie van Schubert’s Winterreise.

Winterreise neemt een centrale plaats in in het liedoeuvre van Schubert en in de harten van de liefhebbers van zijn muziek. Van het werk verschenen tot op heden honderden cd-opnames. De hang naar het onbekende en onwereldse spreekt uit de tekst van elk lied van Winterreise. Deze reis is niet zomaar een reis: het is een reis naar het onbekende.

Winterreise is speciaal voor Ragazze gearrangeerd voor bariton en strijkkwartet door Wim ten Have. Het resultaat is soms een prachtige nabootsing van de piano, soms een realisatie van effecten die in de piano uitsluitend gesuggereerd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld ijzige ‘sul ponticello’-klanken die ook in de Vier Jaargetijden van Vivaldi zo’n winterse kou voelbaar weten te maken.

Waar de piano het soms wint qua ritmische mometen, kan het strijkkwartet vaak meer warmte, leven en diepte in de klank leggen. Bovendien voegt dit ensemble meer toe dan alleen de samenklanken van vier strijkinstrumenten, je voelt ook de energie van vier musici die zich verbinden met de muziek en de zanger.

Pers over de cd:

‘Wat telt is de verbluffende rijkdom aan klankcontrasten waarmee de strijkers het ijzige landschap uitbeelden en het leed van de reiziger uitvergroten. Der Leierman zingt Cornet glashelder, zonder vibrato, terwijl de strijkers een spookachtige draailier nabootsen. Een lofwaardige toevoeging aan de Winterreise-catalogus.’

Volkskrant 4*

‘Het Ragazze Quartet speelt op het scherpst van de snede en prikkelt de zinnen met deze effectvolle aanpak. Martijn Cornet ontpopt zich als een begenadigd zanger die zijn luisteraars tot ademloos toehoren dwingt.’

De Gelderlander


Martijn Cornet bariton

Ragazze Quartet:

Jeanita Vriens-van Tongeren – tweede viool

Annemijn Bergkotte – altviool

Rebecca Wise – cello

Rosa Arnold – eerste viool