Toppianist Ralph van Raat - 80 jaar Louis Andriessen en 'Le Sacre du Printemps' solo

Kunstgetij (www.kunstgetij.nl) presenteert vier lenteconcerten in de Ruïnekerk, om bij te dragen aan de groeiende betekenis van de locatie als podium.
Zangeres Niki Jacobs en band, Violiste Maria Milstein en ensemble, Fado-zangeres Magda Mendes en orkest, en toppianist Ralph van Raat maken hun opwachting.

Het concert met violiste Maria Milstein op 7 april is in de plaats van het Duinstreek Kamermuziek Festival, dat even een jaartje overslaat en in 2020 de vijfde editie viert. Voor dit concert en voor het spectaculaire concert van pianist Ralph van Raat op 30 mei is er een kortingsmogelijkheid voor donateurs van de stichting Vrienden van de Ruïnekerk en voor abonnementhouders van de serie kamermuziek in de Ruïnekerk. De korting is 2,50 per concert en geldt voor twee personen (als 1 persoon maar vriend of abonnementhouder is).

___________________________________________________________________________________________

Na succesvolle optredens in China, Zwitserland en België in januari van dit jaar komt toppianist Ralph van Raat nu, op deze Hemelvaartsdag, naar de Ruïnekerk in Bergen, om de tachtigste verjaardag van componist Louis Andriessen te vieren. Met divers pianowerk van Andriessen, onder anderen ‘Opus 1’ en ‘Searching for Unison’, in opdracht van Carnegie Hall speciaal voor Van Raat geschreven. Na de pauze waagt Van Raat zich aan de solo-uitvoering van ‘Le Sacre du Printemps’, de enige door Stravinsky geautoriseerde versie die slechts een keer in de geschiedenis is gespeeld.

Ralph van Raat is sinds zijn veertiende compleet gebiologeerd door de klassieke muziek van de twintigste eeuw. Hoewel zijn repertoire varieert van Bach tot Boulez, is zijn aandacht vooral gericht op componisten uit de tijd van Debussy, Bartók en Ives tot en met de meesters van onze eeuw. Van Raat’s missie is zijn publiek te overtuigen van de grote schoonheid en diversiteit van hedendaagse muziek, door het geven van solo-recitals, concertlezingen, optredens met de grote orkesten, cd-opnames en het organiseren van speciale projecten.

Ralph van Raat studeerde twee keer cum laude af in Amsterdam: als pianist en als muziekwetenschapper.